poniedziałek, 30 czerwca 2014

Cotage pie / zapiekanka wiejska

 
Wczoraj na niedzielny obiad zaserwowałam cotage pie to chyba jedno z najbardziej tradycyjnych dań na wyspach. Powiem szczerze że wychowana na tradycyjnej polskiej kuchni zachwyciłam się smakiem tej zapiekanki. Jest bardzo prosta w wykonaniu choć w Polsce trzeba się wysilić żeby znaleźć wszystkie produkty nie ma jednak problemu bo łatwo je zastąpić ogólnodostępnymi substytutami:)
puree:


1,5 kg ziemniaków
700 g pasternaku ( to coś co bardzo przypomina naszą polską pietruszkę więc można zastąpić korzeniem pietruszki lub pominąć i skorzystać z 2 kg ziemniaków)
sól
gałka muszkatołowa
ok 3 łyżek mleka
wszystko ugotować  razem odcedzić dodać mleko gałkę i ubić na puree

mięso:
500g mięsa mielonego ( oryginalnie mięso wołowe można zastąpić wieprzowym)
1 duża cebula
2 marchewki
łyżka oleju
szklana rosołku
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 łyżki ketchupu
3 łyżki sosu worcestershire (sos kulinarny o korzennym smaku i płynnej konsystencji dostępny w hipermarketach) można pominąć lub zastąpić np maggi
pieprz
szczypta tymianku

usmażyć cebulkę dodać mięso i pokrojoną w kostkę marchewkę podsmażyć zalać rosołkiem i dodać koncentrat poddusić do miękkości i odparowania płynu.
Na koniec wyłożyć na dno foremki do zapiekania pokryć to równomiernie gotowym piure z ziemniaków. Ja dekoruje banalne puree odciskając łyżką jakieś ciekawe kształty
można posypać startym serem
zapiec w piekarniku w 180 stopniach  przez 20 min lub do momentu złapania koloru

smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz