W tym roku postanowiłam sama zrobić babeczki na urodziny mojej córki zważając na mój brak talentu artystycznego i kompletne pominięcie estetyki podczas pieczenia uważam że efekt był zadowalający. Jubilatka była przeszczęśliwa!
babeczki
kostkę masła 220g w temperaturze pokojowej
1 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka
1 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka
3
łyżki kakao
100-150 g czekolady gorzkiej lib mlecznej posiekanej (lub czekoladowych „drobinek”)
100-150 g czekolady gorzkiej lib mlecznej posiekanej (lub czekoladowych „drobinek”)
Wszystkie
składniki poza czekoladą zmiksować. Następnie dodać czekoladę i już wymieszać delikatnie łyżką . Powstałą masą napełnić papilotki (umieszczone w foremkach na muffinki) do połowy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
masa
4 białka
1 i 1/4 szklanki cukru im drobniejszy tym lepszy
1 i 1/4 szklanki cukru im drobniejszy tym lepszy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1,5 kostki masła
różowy barwnik do żywności
do białek dodać
szczyptę soli i cukier, w misce(najlepiej od miksera) ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas
podgrzewając, mieszać rózgą, tak długo, aż cukier w
białku całkowicie się rozpuści . trzeba jedak uważać żeby białka nie złapały za wysokiej temperatury jeżeli tak się będzie działo wystarczy na chwilę wyjąć miskę z kąpieli wodnej.Jak już bedziemy pewni że cukier się całkowicie rozpuścił możemy przejść do następnego etapu tzn ubijania białek mikserem na najwyższych obrotach przez około 10 minut aż masa przestygnie. Następnie zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku
dodawać masło, cały czas miksując. Po pewnym czasie od rozpoczęcia
ubijania masa będzie rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną (absolutnie
nie panikować! tak ma być. Dalej miksować, aż
krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać różowy barwnik. zmiksować.
Wystudzone babeczki ozdobić gotowym kremem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
Moje córki były zachwycone!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz