wtorek, 1 lipca 2014

Eklery

 
 Z racji niesprzyjającej aury za oknem postanowiłam zrobić coś pysznego do kawy .Padło na eklery które wydawać by sie mogło że są bardzo pracochłonne szczerze mówiąc trzeba mieć jedynie odrobinę cierpliwości

 
ciasto jest typowym ciastem parzonym takim jak np na karpatkę
szkl wody
125 gr masła
szkl mąki pszennej
4 jaja

wodę gotujemy z masłem dodajemy mąkę cały czas intensywnie mieszając żeby się nie przypaliło do momentu aż masa będzie szklista. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia następnie dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę
za pomocą szprycy lub łyżką nakładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia paski (dość wysokie) ciasta szerokości dwóch palców długi na ok 8-10 cm zostawiając przerwy na ok 1,5 cm między poszczególnymi eklerami
pieczemy 30 min w temeraturze 200 studzimy i kroimy wzdłuż

krem
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszenne
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę mleka wymieszać z jajkami i mąką, po czym wlać do gotującego się mleka. Gotować ok  2 minuty, energicznie mieszając uważając żeby się nie przypaliło aż nie będzie grudek.
krem przy pomocy szprycy lub łyżeczką nakładamy na przecięte na pół eklery i przykrywamy wierzch można ozdobić(jak w moim przypadku) plewą czekoladową (pól kostki czekolady i 2 łyżki masła) lub cukrem pudrem
 
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz